Voordrachten

Voordrachten2018-06-21T21:40:57+00:00

Of de nieuwe vaders een werkelijkheid worden en hoe deze eruit zal zien, is niet alleen afhankelijk van veranderingen op sociaal en economisch vlak. Van doorslaggevend belang is de mate waarin vaders van vandaag en morgen niet alleen beelden van vaderschap zullen vinden waartegen ze zich moeten afzetten, maar dat ze ook beelden hebben waarmee ze zich kunnen identificeren.

Uit: Vaders in soorten pag. 16.
uitgave van Centrum voor Gezinswetenschappen

Voor ouders, grootouders, opvoedsters in kinderdagverblijven … en allen die geïnteresseerd zijn in het versterken van de letterlijke en figuurlijke veerkracht van de toekomstige generaties … geef ik, Hannah Goetelen graag een interactieve, boeiende voordracht over:

De meerwaarde van de pre- en postnatale haptonomische ouder- en kind begeleiding: op het droge en in warm water.

Haptonomie is de wetenschap van de affectiviteit, ontplooid door Frans Veldman sr. en gebaseerd op de pijlers van de menselijke ontwikkeling: voelen en bewegen in relatie tot ons innerlijk leven; het gemoed en het bewogen worden.

Volgende vragen kunnen aan bod komen :

Hoe kan je als koppel de zwangerschap voelend en bewust beleven ? Hoe kan een zwanger echtpaar aan hun kindje concreet laten voelen dat het welkom is ? Hoe en op welk vlak kan een toekomstige vader of partner zijn vrouw bijstaan gedurende zwangerschap en geboorte ? En waarom kan vooral hij zijn vrouw doorheen de pijn helpen ? De man of partner,

eventueel de grootouder kan daarenboven het affectieve contact met zijn kind al prenataal opbouwen. Zo (h)erkent hij of zij het kindje al voor het geboren is.

Hoe kunnen papa en mama hun kindje leren beluisteren en verstaan zodat ze affectief contact met hun kindje kunnen maken? Hoe bevestig en bekrachtig je als papa of partner op een speelse manier de eigen mogelijkheden van jullie kindje? Hoe geef je als mama vorm aan het zelfvertrouwen van jullie baby? Hoe kan je kleine en grotere kindjes zo optimaal mogelijk aanraken en dragen ?

Wat maakt dat deze benadering de letterlijke en figuurlijke veerkracht van de toekomstige generaties onderbouwt?

Wat kan affectief bewogen worden in een warm water hieraan toevoegen? Welkom om samen deze ontdekkingstocht aan te gaan.

Ik laat de luisteraars kennis maken met de meerwaarde van de haptonomische benaderingswijze.

Ik speel voortdurend in op de ervaring en vragen van de aanwezigen. We gaan met elkaar in dialoog.

Welkom.

Hannah Goetelen, onderwijzeres, docent voor volwassenen, geschoold in aquawellness en de pre- en postnatale haptonomische begeleiding.